Automatizimi i Gjërave me Skedarë në Seri Ata punojnë edhe në kompjuterët e sotëm!

Nëse jeni njohur fare me MS-DOS, do të kujtoni se është një sistem operativ i drejtuar nga komanda që kryen funksione të lëshuara në kërkesën C:>. Mënyra e vetme për të marrë një kompjuter MS-DOS për të bërë diçka ishte të shtypni një komandë në këtë kërkesë dhe nëse mund ta imagjinoni, ishte një mënyrë mjaft e rëndë për të përdorur një kompjuter.


Si shembull, për të ngarkuar programin e thjeshtë të redaktimit të Microsoft, duhet të shkruani emrin e diskut që ishte programi, drejtorinë në të cilën ndodhej programi, dhe më pas emrin e programit. Pra, nëse Microsoft Edit ishte në një drejtori ose dosje të quajtur "Procesi", ju mund ta nisni programin duke shtypur, "C:> process \ edit.com" Pastaj, dhe vetëm atëherë programi do të ngarkohej për përdorim.


Ky është një komandë e vogël, por vetëm imagjinoni nëse do të kishit një program që ishte vendosur thellë brenda një serie dosjesh. Mund të përfundoni duke shtypur një komandë aq të gjerë sa ekrani i kompjuterit tuaj ose më keq, aq kohë sa e gjithë komanda do të duhet të përfundojë në rreshtin tjetër! Tani imagjinoni që të shtypni këto komanda të gjata sa herë që dëshironi të filloni një program. Po!


Kjo është një nga arsyet pse skedarët e grupit u bënë kaq të njohur. Skedarët grumbull janë dokumente të vegjël të bazuar në tekst që përmbajnë një bandë të këtyre komandave në linjat e tyre. Kur ekzekutohen, ata do të përpunonin çdo komandë pa pasur nevojë që përdoruesi të shtypte secilën prej tyre.


Kur u zhvillua Windows, nevoja për komandimin e shtypjes u çrrënjos në thelb falë futjes së ndërfaqes pikë-dhe-kliko (miun). Por kjo nuk e ndaloi ethet e skedarëve grumbull që filloi nën MS -DOS - dhe në disa qarqe të vogla, skedarët grumbull janë akoma aq të njohur sa ishin në fillim.


Edhe pse mund të përdorni Windows XP ose Vista, skedarët grumbull mund t'ju kursejnë shumë kohë duke filluar automatikisht programe të shumta dhe duke kryer detyra të ndryshme me një klik të vetëm të një butoni. Ata nuk kërkojnë ndonjë sfond të gjerë programimi dhe nuk kanë nevojë të kodohen me ndonjë përpilues të çuditshëm dhe të shtrenjtë. Skedarët grumbull janë skedarë teksti të thjeshtë, dhe ju mund të krijoni një për përdorimin tuaj personal me Notepad të Windows.


Ju mund të bëni një skedar grumbull që ngarkon uebfaqet tuaja të preferuara menjëherë, për shembull, ose mund të bëni një skedar grumbull që mbush desktopin tuaj me aplikacionet më të rëndësishme për atë ditë. Për ta bërë këtë kërkon vetëm pak njohuri në lidhje me vendndodhjet e këtyre aplikacioneve.


Le të themi se çdo ditë duhet të ngarkojmë shfletuesin e internetit Yahoo, Microsoft Word, dhe më pas kalkulatorin që vjen me Windows. Në vend që ta bëjmë këtë me dorë, ne mund të shkruajmë një skedar grumbull për ta bërë atë për ne.


Së pari, ne do të ngarkonim Notepad dhe do të shkruanim sa vijon:


FILLO "http://www.yahoo.com"

START "c:/skedarët e programit/microsoft office/office/winword.exe"

FILLO "c: /windows/calc.exe"


Ne pastaj do t'i ruanim këto të dhëna në një skedar të quajtur "mytasks.bat" në Desktop për qasje të lehtë. Sa herë që klikonim dy herë mbi këtë skedar, faqja e internetit e Yahoo do të ngarkohej, Microsoft Word do të fillonte dhe llogaritësi i thjeshtë do të dilte.


Meqenëse ne duam që këto programe të ngarkohen çdo ditë, ne mund të krijojmë një shkurtore për këtë skedar dhe pastaj ta vendosim shkurtoren brenda dosjes Start Up të kompjuterit tonë. Në këtë mënyrë, këto tre programe do të ngarkohen sa herë që ndezim kompjuterin. Nëse dëshironi që këto programe të fillojnë të minimizohen, mund të shkruani sa më poshtë në një skedar grumbull:


FILLO http://www.yahoo.com/m

FILLO "c:/skedarët e programit/microsoft office/office/winword.exe"/m

FILLO "c: /windows/calc.exe"/m


Kjo do të ekzekutojë të tre programet si më parë, megjithatë parametri "/m" do t'i minimizojë ato në mënyrë që të mos rrëmbejnë desktopin.


Njerëzit e tjerë kanë gjetur mënyra shumë më krijuese dhe efektive për të përdorur skedarët në grup, por gjëja e rëndësishme është që ju e dini që ata janë një burim që mund të përdorni për të kursyer disa sekonda ose minuta në kryerjen e detyrave të rëndësishme. Ne kemi bërë një rrugë të gjatë nga MS-DOS, por është ende një burim i vlefshëm automatizimi që çdokush mund ta përdorë pa njohuri programimi fare.


Posting Komentar untuk "Automatizimi i Gjërave me Skedarë në Seri Ata punojnë edhe në kompjuterët e sotëm!"